Space to Culture

Space to Culture

The competition ‘Space to Culture’ asked for the conversion of a disused industrial building to a flexible cultural centre. Following a careful examination of the existing building, four parts are identified: two floors characterized by an identical grid of columns (Field + Rooms), a double storey volume attached to it (Hall), a separate three storey volume (Block), and an L shaped volume on top (Bridge). The ground floor (Field) is conceived as a continuous space, open to the public. All uses are defined by furniture or temporary divisions. Minimum intervention implies the possibility of an empty space. The first floor (Rooms) is divided into smaller rooms, following the structural grid. The islands of workshops at the centre of the floor are surrounded by a perimetrical zone of offices. The new theatre (Hall) works as a ‘gigantic stair’ between the Field and the Rooms and performs either as the continuation of the Field (when is open to the public), or as another Room (when is hosting an event).

Architects: Thanassis Manis, Yorgos Pantazis, Ilias Pitsios

Honorable Mention, Competition organised by YAC, Bologna - Italy, May 2014

STC_cosmos_axo_existing_building.png
STC_cosmos_axo_volume_analysis.png
STC_cosmos_01_level00_Field.jpg
STC_cosmos_03_level01_Rooms.jpg
STC_cosmos_Plans_01_Groundfloor_Field_Hall_Block.png
STC_cosmos_Plans_01_Groundfloor_Rooms_Hall_Block.png
STC_cosmos_09_Rooms-Field.jpg
STC_cosmos_04_Field.jpg
STC_cosmos_05_Rooms.jpg
STC_cosmos_Section.png
STC_cosmos_07_Rooms.jpg
STC_cosmos_10_stair.jpg
STC_cosmos_08_Hall.jpg